Op de tafel staan de restanten van wat een gezellige avond was. Een echte vriendinnenavond, compleet met fijne gesprekken, pittige discussies en uiteraard de slappe lach. Soms lijken we wel op een vrouwelijke, Nederlandse uitvoering van Friends: allemaal heel verschillende types en toch zo aan elkaar gehecht. We praten over van alles met elkaar. Onze vreugde, verdriet en ook onze grieven gooien we op tafel. En alles in een sfeer van respect en vriendschap.
Welke rol?
Sanne is de typische Verbinder in de groep. Ze regelt van alles, of het nu gaat om treinkaartjes, entreebewijzen voor een festival of een groepsapp starten om een nieuwe activiteit op te zetten. ‘Waarom doen jullie nooit iets? Ik toon altijd het initiatief om iets te organiseren,’ verzuchtte ze vanavond opeens. Ik realiseerde me dat ze met haar opmerking ons (ongewild) met onze neus op de feiten drukte. Want ze heeft gelijk: we surfen allemaal mee in haar kielzog. Laten ons door haar meeslepen en wentelen ons in het gemak van haar organisatietalent.
‘Omdat jij dat naar je toetrekt, omdat jij degene bent die dat van nature in zich heeft,’ zei Manja. Zij is de Rede. Altijd bedachtzaam en in staat om zaken van allerlei kanten te bekijken en ze handelt dan doordacht. ‘Net zoals jij aan mij vraagt wat ik van iets vind. Wat mijn mening is als anderen hard schreeuwen en weinig oog voor details en nuance hebben.’
Annemiek, de Attente, reageerde ook. ‘Jullie verwachten van mij toch dat ik degene ben die met kippensoep aan kom hollen en sinaasappels uitpers als jullie hondsberoerd in bed liggen? Dat is iets wat ik nou eenmaal doe. Ik denk er eigenlijk nauwelijks bij na’.
Nienke knikte. ‘Ik snap het wel, dat het je frustreert, dat je het gevoel hebt dat je het altijd moet doen.’ Nienke is de Clown van de groep. De pijn in mijn kaken van het lachen wordt niet zelden door haar veroorzaakt. ‘Maar jij stuurt mij ook het podium op als er een vrijwilliger wordt gevraagd in een cabaretshow. Omdat je weet dat ik dat gemakkelijk doe en het dus ook naar me toetrek. Het is een proces dat vanzelf gaat, Sanne. Niet omdat ik gemakzuchtig ben en denk dat jij het wel voor mij in de plaats zal doen.’ Ze keek er meteen zo uilig bij dat we allemaal in de lach schoten en het gespannen moment verdween.
De Aanreiker
Ik, Jacky, ben de Aanreiker van de groep: ik reik van nature aan mensen in hun eigen kracht te zetten. Om te laten ontdekken wie ze zijn en ze inzichten mee te geven. Waardoor het leven meer stroomt. ‘We hebben allemaal onze eigen talenten en inzichten. Niets is vanzelfsprekend, en natuurlijk heb je gelijk dat je moppert. Maar weet je Sanne, als je de verwachting loslaat dat andere mensen dezelfde dingen zouden moeten doen die jij vanuit jouw talent juist graag en goed doet, dan ontstaat er een prachtige wisselwerking. Dan is ieders unieke inbreng juist zo waardevol en aanvullend’.
“Met open hart en zonder dezelfde tegenprestatie te verlangen, geven”
Als we ons bewust zijn dat iedereen eigen talenten heeft, en als dat talent vanuit waarachtigheid, met open hart en zonder dezelfde tegenprestatie te verlangen, gegeven wordt, dan gaat het volop stromen. Dan vullen we elkaar juist prachtig aan vanuit ieders eigen kracht.’
We praatten nog een tijdje na. Over de rollen die iedereen – vaak uit zichzelf, soms tegen wil en dank – op zich neemt. Mieke, de Dienende, die altijd zorgt voor hapjes en drankjes. Zichzelf te buiten gaat om de ideale gastvrouw zijn, bekende met schaamrood op haar wangen dat ze het inderdaad niet fijn vindt als iemand anders de rol van gastvrouw overneemt. Dat ze daarin toch de scepter wil zwaaien.
Toen het eenmaal duidelijk werd dat we ook allemaal wel eens baalden van de rol die we hadden, verdwenen de barrières als sneeuw voor de zon. De positieve energie stroomde volop toen toen we afscheid van elkaar namen.
Tot bloei komen
Het is een groot goed om je te realiseren dat anderen tot bloei komen door en dankzij jou. En dat dat een wisselwerking is. Door hiervoor open te staan groei je samen verder in je persoonlijke ontwikkeling.
Ter overweging aan het einde van deze blog: wat is jouw rol?