ARTIKEL: gemoedsrust in body and mind

Meestal denkt men dat er veel mentale inspanning of discipline nodig is om gemoedsrust te vinden. ‘Kon ik maar eens ophouden met denken’, ‘Kon ik me maar ontspannen’, ‘Kon ik die gedachten maar uit mijn hoofd bannen’. Maar er is een manier die veel minder inspanning vergt. En als een natuurlijkere manier aanvoelt.  De snelste manier om de geest positief te beïnvloeden is namelijk om met het lichaam te beginnen.

Het kost minder moeite lichamelijke veranderingen in te voeren dan geestelijke. Het is bijvoorbeeld gemakkelijker het tempo van je ademhaling te veranderen, dan je ineens relaxed moet gaan voelen. Ook kost het minder moeite om één mentale stap te zetten dan je totale bewustzijnstoestand te veranderen. Zo is het gemakkelijker je aandacht op een geluid of een object te richten, dan van een normale toestand je in een klap in een meditatieve staat te denken.

Een lichamelijke verandering tot stand brengen is een goede eerste stap op weg naar een verandering van je bewustzijnstoestand. Meer rust, een leger hoofd.