MEDITATIE: centreren

Zit even helemaal stil. Haal je aandacht terug uit de buitenwereld. Richt je aandacht op een plaats die volgens jou je centrum is. Dit staaltje van verbeeldingskracht brengt je in het heden. En voert je een eindje van het lawaai en de spanningen van de alledaagse wereld vandaan. Neem hier de tijd voor om dit helemaal te ervaren terwijl je zachtjes naar dit gebied ademt.

Hierdoor verandert je gemoedstoestand. In feite begon dat al op het moment dat je de stilte in je gewaar werd. Richt nu je aandacht op de grond. Voel waar je voeten de vloer raken. Voel de ankerpunten onder je voeten. Merk je hoe stabiel je je daardoor gaat voelen? Stel je, met dit in gedachten, voor hoe het zou aanvoelen aan een draad te hangen. Zodat je ruggengraat vrij heen en weer kan bewegen. Als een lang kralensnoer wat in een geheel verticale positie tot rust komt.

Je lichaam zal gecentreerd, gegrond en uitgebalanceerd aanvoelen. Van je kruin van je hoofd tot je voetzolen. Voel je stabieler en zekerder. Nog belangrijker is dat je geestesgesteldheid meer geconcentreerd en ontspannen wordt terwijl je dit doet.

Deze centreeroefening is een eerste stap van de meeste meditatiemehodes.